Kozmetikai termék forgalmazói bejelentése 6 lépésben a CPNP portálon keresztül

Kozmetikai termék bejelentése a 1223/2009/EK kozmetikai rendelet 13. cikk (3) bekezdése szerint

Az a forgalmazó, aki saját kezdeményezésére – a nemzeti jogszabályoknak való megfelelés érdekében – lefordítja a termék címkézésének bármely elemét, bizonyos információkat köteles bejelenteni a CPNP portálon keresztül.

forgalmazo-forgalmazas-kozmetikumok

Ha még nem regisztrált és nem rendelkezik a CPNP portálhoz hozzáférési joggal erre a linkre kattintva kövesse az oldalon megadott lépéseket.

Miután létrehozta felhasználónevét és jelszavát, valamint megkapta forgalmazói hozzáférési jogát, be kell jelentkeznie a CPNP portálra.

Amennyiben Ön már regisztrált felhasználó és belépett a CPNP portálra, a megjelenő oldalon a „Forgalmazók” fül „Termék bejelentése” elemét kell kiválasztania.

Ezt követően a következő lépéseket kell végrehajtania:

 1. lépés – A CPNP rendszer először megkérdezi a forgalmazót, ismeri-e a forgalmazni kívánt termék CPNP referencia számát.

Ha válasza igen, ezt az opciót jelölje be és adja meg a CPNP referencia számot. A rendszer a referenciaszám alatt megjeleníti a felelős személy nevét. Folytassa a 2. lépéstől.

Ha a válasza nem, adja meg a termékért felelős személy nevét. A CPNP rendszer a forgalmazó által megadott információk alapján megjeleníti a felelős személy nevét is tartalmazó, korlátozott számú találati listát. A felajánlott találatok közül jelölje ki a felelős személy nevét. Folytassa a 2. lépéstől.

 2. lépés – A CPNP rendszer ezt követően megkéri a forgalmazót, hogy adja meg a termék nevét a küldő tagállamban.

A forgalmazó által megadott információk alapján a CPNP rendszer megjeleníti a termék nevét is tartalmazó, korlátozott számú találati listát. A felajánlott találatok közül jelölje ki a megfelelő terméknevet.

A CPNP rendszer a termék neve alatt megjeleníti a CPNP rendszerben az adott termékhez tartozó kozmetikai termék kategóriát.

 3. lépés – A CPNP rendszer ezt követően megkéri a forgalmazót, hogy a legördülő menüből válassza ki azt az országot, amelyben a terméket forgalmazni kívánja.

Ha több országban kívánja a terméket forgalmazni, a +- jelre kattintva további országokat adhat meg.

 4. lépés –  A forgalmazónak meg kell adnia a termék nevét abban a tagállamban, amelyben a terméket forgalmazni kívánja.

Ha a termék többkomponensű termék (pl. szett, készlet stb.), a forgalmazónak külön-külön meg kell adni az alkotóelemek nevét abban a tagállamban, amelyben a forgalmazó a terméket forgalmazni kívánja. Ezt követően a legördülő menüből ki kell választania a megfelelő nyelvet.

5. lépés A legördülő menüből válasza ki a forgalomba hozatal helye szerinti tagállam nyelvét.

Ha több országban kívánja a terméket forgalmazni, a +- jelre kattintva további nyelveket adhat meg.

6. lépés A képernyő jobb alsó sarkában három gomb látható. Válassza a megfelelő gombot:

  • Mentés piszkozatként – Ha a bejelentést piszkozatként kívánja elmenteni.
  • Mégse – Ha a folyamatban lévő művelet meg kívánja szakítani.
  • Bejelentés  – Ha a bejelentésében minden információ teljes.

Bejelentés gombra kattintva az információk hozzáférhetővé válnak a toxikológia központok és az illetékes hatóságok számára.

A forgalmazó bejelentését a rendszer a forgalmazandó termék eredeti bejelentéséhez kapcsolja.

Ezt követően e bejelentés már nem törölhető a rendszerből.  Csak az adatok frissítésére van lehetőség.