Kozmetikai termékek (kozmetikumok) – 1223/2009/EK kozmetikai rendelet

A 1223/2009/EK kozmetikai rendelet meghatározza a kozmetikai termékre vonatkozó szabályokat, ezzel biztosítva a belső piac működését és az emberi egészség magas szintű védelmét.


Kozmetikai termékek (kozmetikumok) definíciója, alkalmazás helye, funkciója


Kozmetikai termék (kozmetikum) definíciójaKozmetikai termék: minden olyan anyag vagy keverék, amely azt a célt szolgálja, hogy az emberi test különböző külső részeivel (hámréteg, haj és testszőrzet, körmök, ajkak és külső nemi szervek) vagy a fogakkal és a szájüreg nyálkahártyájával érintkezésbe kerüljön, kizárólag vagy elsősorban azok tisztítása, illatosítása, kinézetük megváltoztatása, védelme, megfelelő állapotban tartása céljából, vagy a testszag megszüntetése érdekében.

Valamely termék kozmetikai termékként történő besorolásának vizsgálatát eseti alapon, a termék valamennyi tulajdonságát figyelembe véve kell végezni. Részletek: Kozmetikai termék (kozmetikum) definíciója, alkalmazás helye, funkciója»


Kozmetikai termék (kozmetikum) kategóriák


Kozmetikai termék kategóriákA kozmetikai termék funkciója alapján 3 kategória szinten sorolható be, melyet a kozmetikai termék CPNP bejelentésekor meg kell adni.

Egyes ritka esetekben a termékeknek több különböző „funkciója” is lehet, amelyek alapján a más-más kategóriába kerülhetnének. Ilyen esetben a kozmetikai termék elsődleges funkcióját kell a kategorizálás alapjául venni. Részletek: Kozmetikai termék (kozmetikum) kategóriák »


Kozmetikai termékbiztonság az Unióban – biztonságos kozmetikumok


muffin-szappanKozmetikai termékbiztonság: A kozmetikai termékeknek (kozmetikumoknak) biztonságosaknak kell lenniük az emberi egészségre. Kiszerelése, különösen alakja, illata, színe, külső megjelenése, csomagolása, címkézése, mennyisége vagy mérete élelmiszerekkel való összetéveszthetőség révén nem veszélyeztetheti a fogyasztók egészségét vagy biztonságát.
A kozmetikai termék funkcióját, felhasználási utasításokat, különleges óvintézkedéseket, az összetevők listáját, a minőségmegőrzési idejét stb. egyértelműen kell jelölni a tárolóedényen és a csomagoláson.
Csak olyan kozmetikai termék hozható forgalomba, melyet a 1223/2009/EK előírásainak megfelelő biztonsági értékelésnek vetettek alá. Részletek: Kozmetikai termékbiztonság az Unióban – biztonságos kozmetikumok »


Potenciális allergén illatanyagok


Potenciális allergén illatanyagokA 1223/2009/EK kozmetikai rendelet III. melléklete tartalmazza azokat a potenciális allergén illatanyagokat, melyek feltüntetése az „Ingredients” név alatt felsorolt összetevők között kötelező. Amennyiben azok koncentrációja meghaladja: nem leöblítendő termékekben a 0,001 %-ot, leöblítendő termékekben a 0,01 %-ot. Részletek: Potenciális allergén  illatanyagok »


1223/2009/EK EU Kozmetikai rendelet lényeges elemei


kozmetikai-rendelet-1223-2009-ek2013. július 11-től a kozmetikumokra vonatkozó 76/768/EGK irányelv helyébe a 1223/2009/EK kozmetikai rendelet  lép. Ezt követően csak olyan kozmetikai termék hozható forgalomba az EU területén belül, melyre vonatkozóan egy, a Közösség területén letelepedett felelős személyt kijelöltek. Valamennyi már forgalomban lévő és újonnan forgalomba hozandó kozmetikai terméket meg kell feleltetni a 1223/2009/EK kozmetikai rendelet előírásainak, és  elektronikus úton a Közösség felé be kell jelenteni.  Részletek: 1223/2009/EK EU Kozmetikai rendelet lényeges elemei »


Szolgáltatásunk: kozmetikai termékek megfeleltetése a 1223/2009/EK kozmetikai rendeletnek


Szolgáltatásaink - kozmetikai termékek megfeleltetése a 1223/2009/EK kozmetikai rendeletnek - TID, biztonsági értékelés, címkézés, CPNP bejelentés, nyilvánosság tájékoztatási kötelezettségA 1223/2009/EK kozmetikai rendelet valamennyi uniós tagállamra nézve 2013. július 11-et követően kötelezően alkalmazandó, EU szintű, egységes szabályozás.

Ezen időpontot követően csak olyan kozmetikai termék hozható forgalomba, mely minden szempontból (biztonsági értékelés, termékinformációs dokumentáció, kötelező címkézési követelmények, helyes gyártási gyakorlat stb.) megfelel a 1223/2009/EK rendelet előírásainak, és amelynek bejelentése a CPNP elektronikus portálon keresztül megtörtént. Szolgáltatásunk: kozmetikai termékek megfeleltetése a 1223/2009/EK kozmetikai rendeletnek »