Kozmetikai termékek bejelentése – CPNP portál használata

A kozmetikai termék bejelentése a CPNP rendszerbe:

A kozmetikai termék uniós bejelentéséhez a felhasználónak – felelős személy (gyártó vagy importőr)/forgalmazó  – felhasználói fiókkal és jelszóval, valamint felhasználói profillal és a CPNP portálhoz megfelelő hozzáférési joggal kell rendelkeznie.

  • Az ECAS rendszer felhasználói fiókot és jelszót biztosít a felhasználók számára, amelyekkel azok az Európai Bizottság több alkalmazásához is kapcsolódhatnak.
  • A SANCO felhasználóazonosítási és engedélyezési rendszere – SAASfelhasználói profilt és hozzáférési jogokat biztosít az Európai Bizottság meghatározott alkalmazásaihoz, ebben az esetben a CPNP portálhoz.Kozmetikai termékek bejelentése - CPNP portál használata

A CPNP (Kozmetikai Termékek Bejelentési Portálja) első alkalommal való használata előtt a felhasználónak a következő három lépést kell elvégeznie.

1. lépés ECAS felhasználói fiók/jelszó létrehozása
közvetlen link: https://webgate.ec.europa.eu/cas/eim/external/register.cgi
2. lépés SAAS-on keresztül CPNP portálhoz való hozzáférés kérése
közvetlen link:  https://webgate.ec.europa.eu/saas
3. lépés A CPNP portálhoz való kapcsolódás
közvetlen link: https://webgate.ec.europa.eu/cpnp

CPNP portál használata első alkalommal 1.Regisztráció (Felhasználónév/jelszó) - 2. Hozzáférés kérése a CPNP portálhoz - 3. Belépés a CPNP portálra

1. lépés
ECAS felhasználói fiók/jelszó létrehozása

A kozmetikai termék bejelentéséhez először az Európai Bizottság felhasználó azonosítási (ECAS) rendszerén  keresztül kell regisztrálni. Ez a  rendszer felhasználói fiókot és jelszót biztosít a felhasználók számára, amelyekkel a felhasználók az Európai Bizottság több alkalmazásához is kapcsolódhatnak. A következő hivatkozásra kattintva léphet be az ECAS portálra, és itt adhatja meg felhasználónevét, vagy másolja be a következő linket a böngészője címsorába: https://webgate.ec.europa.eu/cas/eim/external/register.cgi

Kapcsolódás a ECAS Regisztrációs portálhoz – felhasználói fiók/jelszó létrehozása»»»

ECAS felhasználónév megadásaA jobb felső sarokban kiválaszthatja milyen nyelven jelenjen meg az oldal. Adja meg felhasználónevét, és töltse ki a regisztrációs adatlapot. A “Fiók létrehozása” gombra kattintva, a rendszer visszaigazolási oldalt jelenít meg, és egyidejűleg az Ön által megadott e-mail címre levelet küld.

»»»

ECAS e-mail - jelszó létrehozásáhozLépjen be az e-mail fiókjába, és az “Európai Bizottság felhasználóazonosítási rendszeré“-től kapott e-mailben kattintson az abban megadott, kék színnel jelölt linkre.

SAAS - Jelszó megadásaA megjelenő oldalon adja meg az Ön által választott jelszót. A jelszó nem tartalmazhatja az Ön felhasználónevét, és legalább 10 karakterből kell állnia az oldalon megadottak szerinti összeállításban.

»»»

2. lépés
SAAS – Hozzáférés kérése a CPNP portálhoz/Szervezet létrehozása

Az alábbi linkre kattintva közvetlenül kapcsolódhat a SAAS portálhoz, vagy másolja be a következő linket a böngészője címsorába: https://webgate.ec.europa.eu/saas

Kapcsolódás a SAAS portálhoz – hozzáférés kérése a CPNP portálhoz/Szervezet létrehozása»»»

SAAS belépésA rendszer automatikusan az ECAS belépési oldalára irányítja a felhasználót. A megjelenő  ECAS belépési oldalon adja meg felhasználónevét és jelszavát. Nyomja meg a “Kiválaszt” gombot. Ekkor a SAAS oldalra kerül átirányításra.

»»»

SAAS-CPNP hozzáférés kéréseItt válassza  Request access/Hozzáférés kérése menüpontot.

»»»

SAAS - Szervezet létrehozásaA megjelenő New application access/Hozzáférés kérése új alkalmazáshoz oldalon az “*Application” címszó alatt válassza ki a “Cosmetics Product Notificaton Portal/Kozmetikai termékek Bejelentési Portálja” lehetőséget (1.), majd hozza létre szervezetét a “Create organisation/Szervezet létrehozása” gombra kattintva (2.).

»»»

SAAS - Szervezete (jogi személy vagy természetes személy lehet)adatainak megadásaA “Organisation details/Szervezet adatai” űrlapon  ki kell töltenie az Organisation/Szervezet adatait. (Szervezet alatt értendő: a felelős személy (jogi vagy természetes személy) vagy a forgalmazó). A Save/Mentés gombra kattintva az adatok lementésre kerülnek, majd visszakerül az előző Request access/Hozzáférés kérése oldalra.

SAAS - Szervezete kijelöléseAz oldalon a “Szervezetek/Organisations” listában saját szervezete nevét láthatja, mely automatikusan ki lesz jelölve (a név mellett a “to be validated/jóváhagyásra vár” megjegyzés olvasható zárójelben). (Megjegyzés: Ha valamilyen oknál fogva nem jelenik meg szervezete a jelzett módon, a Search/Keresés mezőbe írja be szervezete nevét és a megjelenő listában a szervezete neve előtt álló körbe kattintva jelölje azt ki!)

Ez követően ki kell választania azt a felhasználói profilt, amelynek használatára jogosult: felelős személy/Responsible person vagy forgalmazó/Distributor.

SAAS - CPNP felhasználói profil kiválasztásaKattintson 2x a megfelelő profilra, vagy használja kijelölés után a “>” nyilat (Acting under Responsible Person Profile/Felelős személy profil vagy Acting under Distributor profile/Forgalmazói profil) a bal oldalon található keretben (“Access profiles not selected/Hozzáférési profil nincs kiválasztva”), ekkor a kiválasztott profil átkerül a jobb oldali üres keretbe (“Access Profiles/Hozzáférési profilok”). Az “Submit/Elküld” gombra kattintva véglegesítse kérését.

SAAS - CPNP hozzáférési kérelem elbírálásaAmennyiben hozzáférési kérése sikeres volt, erről a megjelenő oldal felső sorában értesítést kap, és egyúttal láthatja az elbírálásra váró kérelme adatait.

Kiléphet a SAAS rendszerből (kattintson a jobb felső sarokban lévő Logout/Kilépés gombra).

Ezt követően 2 db E-mail-t fog kapni.

SAAS - hozzáférés elbírálás alatt (e-mail)Az első e-mail-ben a SANCO-SAAS2@ec.europa.eu értesíti, hogy kérelme elbírálás alatt. Amíg az elbírálás folyamatban van, nem tud a CPNP portálhoz hozzáférni.

SAAS - CPNP hozzáférés megadása visszaigazoló e-mailA második e-mail-ben a SANCO-SAAS2@ec.europa.eu értesíti, hogy a CPNP Portálhoz való hozzáférési kérelmét  elfogadták. Ez általában fél-egy órát, de túlterheltség esetén akár több órát is igénybe vehet. Ha azonban legalább 3 napig nem kap jóváhagyó e-mail-t, ellenőrizze, nem kerül-e a levél spam mappába, majd jelezze a problémát a következő e-mail címen: sanco-cpnp@ec.europa.eu

Hogyan kell eljárnia, ha már korábban létrehozta szervezetét, és most csak hozzáférést szeretne kérni a CPNP portálhoz?

SAAS - Szervezete kijelöléseHa már korábban létrehozta szervezetét, és most csak felhasználó profiljának megfelelő hozzáférést szeretne kérni a CPNP portálhoz, írja be a lista jobb felső sarkában lévő “Search/Keresőbe” mezőbe szervezetét vagy annak kezdőbetűit, ezt követően a “Organisations/Szervezetek” listában ily módon megjelenített szervezetét a körbe kattintva jelölje ki. A továbbiakban a fenti utasítást követve válasszon felhasználói profilt!

3. lépés
CPNP portálhoz való csatlakozás

A felhasználói profil jóváhagyását követően az alábbi linkre kattintva közvetlenül kapcsolódhat a CPNP portálhoz, vagy másolja be a következő linket a böngészője címsorába: https://webgate.ec.europa.eu/cpnp

Kapcsolódás a Kozmetikai termékek bejelentési portáljához – belépés a CPNP portálra»»»

A rendszer a CPNP portálra történő bejelentkezéskor automatikusan az ECAS belépési oldalára irányítja a felhasználót. A  megjelenő oldalon adja meg felhasználónevét és jelszavát. Sikeres bejelentkezés esetén a rendszer a CPNP portál kezdőlapjára navigálja. A felhasználói profiltól (felelős személy vagy forgalmazó) függően a CPNP portál  kezdőlapja és az azt követő oldalak eltérnek egymástól.

SAAS - CPNP szinkronizáció; késleltetett belépés a CPNP portálraMegjegyzés: első alkalommal történő belépéskor előfordulhat, hogy nem jelenik meg azonnal a CPNP portál kezdőlapja. Ennek oka a SAAS és CPNP rendszer közötti szinkronizálási folyamat, mely néhány percet vehet igénybe, erre azonban egy figyelmeztető felirat hívja fel a figyelmet, és jelzi, hogy hány perc múlva kísérelje meg ismételten a belépést.

A felhasználói profiltól függően jelenik meg a menüsor a CPNP Portál nyitóoldalán:

“Termékek” menüpont csak a felelős személy számára látható. A felelős személy itt hozhatja létre a kozmetikai termékekre vonatkozó bejelentéseket.

“Forgalmazó” menüpont a forgalmazó számára látható. A forgalmazó a forgalmazással kapcsolatos bejelentéseket itt viheti be a rendszerbe. Forgalmazói bejelentés 6 lépésben>>>

Kozmetikai termékek bejelentése

Milyen információkat kell bejelentenie a felelős személynek (gyártó/importőr)? »

Milyen információkat kell bejelentenie a forgalmazónak? »