Potenciális allergén illatanyagok

Allergén illatanyagok elnevezés alatt az alább felsorolt 26 allergén illatanyag értendő, melyet az SCCNFP (A Kozmetikai Termékek és Fogyasztóknak Szánt Nem Élelmiszer Termékek Tudományos Bizottsága)  a kontaktallergiás reakciók egyik fontos kiváltójaként azonosított.

 1. AMYL CINNAMAL
 2. BENZYL ALCOHOL
 3. CINNAMYL ALCOHOL
 4. CITRAL
 5. EUGENOL
 6. HYDROXICITRONELLAL
 7. ISOEUGENOL
 8. AMYL CINNAMYL ALCOHOL
 9. BENZYL SALICYLATE
 10. CINNAMAL
 11. COUMARIN
 12. GERANIOL
 13. HYDROXYISOHEXYL 3-CYCLOHEXENE CARBOXALDEHYDE
 14. ANISE ALCOHOL
 15. BENZYL CINNAMATE
 16. FARNESOL
 17. BUTYLPHENYL METHYLPROPIONAL
 18. LINALOOL
 19. BENZYL BENZOATE
 20. CITRONELLOL
 21. HEXYL CINNAMAL
 22. LIMONENE
 23. METHYL 2-OXTYNOATE
 24. ALPHA-ISOMETHYL IONONE
 25. EVERNIA PRUNASTRI EXTRACT
 26. EVERNIA FURFURACEA EXTRACT

Allergén illatanyagok a kozmetikumokban - 1223/2009/EK kozmetikai rendelet.

A 1223/2009/EK rendelet előírásának megfelelően e 26 allergén  illatanyag feltüntetése – bőrön maradó termékek (pl. arckrém, testápoló, kézkrém, ajakbalzsam stb.) esetén 0,001% felett, lemosható készítményekben (pl. szappan, tusfürdő, hajsampon) 0,01% felett – az összetételben („Ingredients”) kötelező.

Amennyiben egy kozmetikai termék illatkompozíciót ill. aromakompozíciót tartalmaz, annak jelölése a termék csomagolásán az „Ingredients” szót követő listában „Parfum” ill. „Aroma” szóval történik. Az adott termékben felhasznált illatkompozíció  („Parfum”), ill. aromakompozíció („Aroma”) 1223/2009/EK rendeletben szabályozott, és e rendelet III. mellékletében megadott határérték feletti allergén komponenseinek felsorolása a kozmetikai termék csomagolásán elhelyezett összetétel lista – „Ingredients” – végén található.

Az a jelölés egy kozmetikai terméken, hogy „illatmentes”, nem jelenti feltétlenül azt, hogy az adott kozmetikai termék allergén illatkomponenseket nem tartalmaz, ez pusztán arra utal, hogy az adott kozmetikai termék mesterséges illatkompozíció („Parfum”) mentes. Az adott kozmetikai termék ettől függetlenül tartalmazhat egy vagy több természetes illóolajat és ezek allergén komponenseit.

Fontos tudni, hogy a természetes illóolajok is tartalmazhatják a 1223/2009/EK rendeletben szabályozott 26 potenciális allergén komponenst, ezért a natúrkozmetikumok (pl. natúrszappan, natúr arckrémek, natúr testápolók stb.) előállításakor és alkalmazásakor is különös figyelmet kell fordítani ezek jelenlétére.

A  natúrkozmetikumok előállítása során kiemelt figyelmet kell kapjon ezen illóolajok allergén komponensei mennyiségének megállapítása a késztermékben, tekintve, az adott határérték felett az illóolajok allergén komponenseinek feltüntetése az „Ingredients” összetételben kötelező.

Az illatosított kozmetikumok évről évre egyre több embernél okoznak panaszt, sajnos már a gyerekeket is gyakran érinti ez a probléma (a már újszülötteknél is használatos, illatosított termékeknek betudhatóan).

A fogyasztók megfelelő tájékoztatásának biztosítása érdekében ezen anyagok jelenlétének feltüntetése adott koncentráció határ elérése esetén a kozmetikai termék  az összetevők „Ingredients” felsorolásában kötelező. Ez fontos előrelépést jelent a prevenció területén, lehetővé teszi az arra érzékeny fogyasztók számára az esetlegesen allergiát kiváltó kozmetikai termékek használatának csökkentését/elkerülését, a gyártók pedig az összetétel módosításával, e komponensek mennyiségének egy bizonyos szint alá csökkentésével vagy e komponensek elhagyásával járulhatnak hozzá a megelőzéshez. Továbbá, nagy fontosságú egy illat okozta kontaktallergia haladéktalan és adekvát diagnózisának felállításához.

Ha Ön szenvedett már kontaktallergia tünetei (csalánkiütés, ekcéma) miatt, ellenőrizze vásárlás előtt a kozmetikai termék „Ingredients” összetételét, tartalmazza-e a felsorolt 26 potenciális allergén illatanyagok valamelyikét. A fent felsorolt anyagok arra érzékeny egyéneknél valószínűsíthetően allergiás reakciót váltanak ki.

Gyerekkozmetikumok esetén mindenképpen  ajánlatos a felsorolt allergizáló illatanyagokat tartalmazó kozmetikumok mellőzése.

Fontos annak tudatosítása, hogy az illóolajok ezeket a potenciális allergén komponenseket természetes módon tartalmazhatják.

Az illóolajokban fellelhető allergén komponensek arányáról a következő oldalon tájékozódhat »