Fényvédő (napvédő) termékek, napozószerek – követelmények

Fényvédő / napvédő termékek, napozószerek jogszerű EU forgalomba hozatala„Fényvédő (napvédő) termék” alatt minden olyan készítmény értendő (krémek, olajok, gélek, spray-k), amelyet azért használnak emberi bőrön, hogy kizárólag, vagy főképp az UV sugárzástól védje azt, azáltal, hogy a sugárzást elnyeli, szétszórja vagy visszaveri.

Miközben az UVB sugárzás (290-320 nm) „leégést” és az ebből eredő pirosodást (erythema) okoz, az UVA-sugárzás (320-400 nm) a bőr idő előtti öregedésért felelős, és zavarokat okozhat az immunrendszerben. Mindkét sugárzástípus jelentősen növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát.

A fényvédő (napvédő) termékek, napozószerek:

1. hatékony védelmet nyújthatnak a leégéssel szemben;
2. megakadályozhatják a napsugárzás okozta bőröregedés kialakulását;
3. védelmet nyújthatnak a bőr ellenállóképességének napsugárzás okozta gyengülése ellen;
4. a fényvédő termékek használata megakadályozhatja egyes bőr-karcinómák kialakulását

Fényvédő / napvédő termékek, napozószerek jogszerű EU forgalomba hozatalaAz úgynevezett fényvédő faktor (angolul Sun Protection Factor, SPF) csak a leégés (azaz az UVB-sugárzás) elleni védelem mértékére vonatkozik, az UVA-sugárzás elleni védelemre viszont nem.

A csupán UVB-védelemmel rendelkező fényvédő termékek hamis biztonságérzetet kelthetnek, hiszen használatuk ellenére a veszélyes UVA-sugarak továbbra is elérik a bőrt.

Ahhoz, hogy a fényvédő termékek alkalmasak legyenek a megelőzésre, egyaránt védelmet kell nyújtaniuk mind az UVB-, mind az UVA-sugárzás ellen .

A  fényvédő (napvédő) terméknek legalább minimális védelmet kell nyújtaniuk az UVB és az UVA sugárzás ellen.

Minimális védelem követelménye:
legalább 6-os napvédő faktorú UVB védelem (SPF 6)
a napvédő faktor 1/3-ának megfelelő UVA védelem

Az UVB és UVA védelemre vonatkozó állítások csak akkor tehetők, ha a védelem egyenlő vagy nagyobb a fent megjelölt szinteknél.

A fényvédő (napvédő) termékre vonatkozó UVB és UVA védelemre vonatkozó állításokat („állítás” alatt a fényvédő termékek címkézésekor, értékesítésekor és reklámozásakor használt, a fényvédő termék tulajdonságaira vonatkozó megszövegezés, valamint megnevezések, márkanevek, képek és egyéb képi vagy más megjelölések értendők) megfelelő mérésekkel kell alátámasztani, és annak eredményét a termékinformációs dokumentációban és biztonsági értékelésben rögzíteni szükséges.

Fényvédő / napvédő termékek, napozószerek jogszerű EU forgalomba hozatalaAnnak kinyilatkoztatására, hogy az UVA sugárzás ellen is megfelelő (legalább a napvédő faktor SPF 1/3-a értékben) védelmet nyújt a fényvédő (napvédő) termék, az itt megadott ikon elhelyezése javasolt a termék címkéjén. A növekvő fényvédő faktorral párhuzamosan az UVA elleni védelem párhuzamosan növekszik, és egységes tesztelési módszeren alapul.

FONTOS! Egyetlen fényvédő termék sem képes minden UV sugárzást kiszűrni. A fényvédő termékekről nem állítható, illetve nem kelthetik azt a benyomást, hogy teljes védelmet nyújtanak a túlzott UV sugárzásból eredő kockázatok ellen.

Fényvédő / napvédő termékek, napozószerek jogszerű EU forgalomba hozatalaRendkívül fontos az elegendő mennyiségű fényvédő termék alkalmazása és  a fényvédő termékek gyakori újraalkalmazása.

A terméken megjelölt napvédő faktor (SPF) védelmi szintjének elérése érdekében a fényvédő termékeket 2 mg/cm2 mennyiségben szükséges alkalmazni, amely egy átlagos felnőtt test esetében 6 teáskanálnyi napvédő terméknek (kb. 36 gramm) felel meg. Kisebb mennyiségű fényvédő termék alkalmazása esetén a védelem aránytalanul csökken (!) A megadott mennyiség felének használata esetén a védelem akár kétszer-háromszor is (!) kevesebb lehet.

A napvédő termékek címkézésére vonatkozó információs követelményeket a fényvédő termékekről és a hatékonyságukra vonatkozó állításokról szóló 2006. szeptemberi Bizottsági ajánlás határozta meg.

A fényvédő termékek címkézése egyszerű és közérthető kell legyen, annak érdekében, hogy segítsünk a fogyasztónak az adott sugárzásnak és bőrtípusnak megfelelő termék kiválasztásában.

A fényvédő termékek tulajdonságaira vonatkozó téves értelmezéseket a termék címkézésén elhelyezett megfelelő figyelmeztetések feltüntetésével kell elkerülni.

1. Állítások melyeket NEM szabad tenni
„napfényblokkoló” (sunblocker)
„teljes védelem”
„100 %-os védelem az UV sugárzás ellen”
„egésznapos védelem”

2. Javasolt használati utasítások
„Még napozás előtt használja a fényvédő terméket.”
„A fényvédő faktorral jelölt védelem eléréséhez a bőrfelületen 2 mg/cm2 mennyiséget kell felhasználni. Ez egy felnőtt esetében a teljes testfelületen 36 gramm (6 teáskanál) napvédő terméket jelent.”
„A védelem fenntartása érdekében gyakran ismételje a szer alkalmazását, különösen izzadás, úszás vagy törölközés után.”
„Figyelem: az ajánlott mennyiségnél kevesebb használata jelentősen csökkenti a védelem mértékét”.

3. Javasolt figyelmeztetések, óvintézkedések
„Fényvédő termék használata mellett se tartózkodjon túl sokáig a napon!”
„Csecsemőket és kisgyerekeket ne érjen közvetlen napfény!”
„A túlzott napozás komoly veszélyt jelent az egészségre!”.
„A legerősebb sugárzás idején – általában 11–15 óra között – ne tartózkodjanak hosszasan a napon”
„Ha mindenképpen a napon kell lenniük, viseljenek megfelelő öltözetet: a kalap és a napszemüveg további védelmet jelent.”

A fényvédő termékek hatékonyságát (a napvédő faktor – SPF – feltüntetése mellett) olyan kategóriákra való utalással kell jelölni a címkén, mint „alacsony”, „közepes”, „erős” és „rendkívül erős”. Mindegyik kategóriának meg kell felelnie az UVB és UVA sugárzás elleni védelem standardizált fokának (lásd alábbi táblázat).

A fényvédő termék kategóriáját ugyanolyan jól látható helyen kell feltüntetni, mint a napvédő faktort.

Címkén feltüntetett kategóriaCímkén feltüntetett napvédő faktor SPFMért napvédő faktor Javasolt minimális UVA védelem faktor Javasolt minimális kritikus
hullámhossz*
„Alacsony védelem”66 - 9,9A címkén feltüntetett napvédő
faktor 1/3-a;
a fentieknek való megfelelés javasolt jelölése

UVA
370 nm
1010 - 14,9
„Közepes védelem”1515 - 19,9
2020 - 24,9
2525 - 29,9
„Erős védelem”3030 - 49,9
5050 - 59,9
„Rendkívül erős védelem”50+60
*„kritikus hullámhossz” alatt az a hullámhossz értendő, amelynél a 290 nm-nél kezdődő integrált extinkciós görbe alatti szakasz egyenlő a 290-400 nm közötti abszorbciós spektrum 90 %-ával; meghatározása: a kritikus hullámhossz vizsgálati módszer alkalmazásával (CW test)

Külön felhívjuk a figyelmet, hogy a fényvédő (napvédő) termékben nanoanyag formájában jelen lévő összetevőt egyértelműen jelölni kell a címkézés összetevők („Ingredients”) listáján. A nanoanyag összetevő nevét a „nano” szó követi zárójelben. pl. ZINC OXIDE [NANO]

Fényvédő (napvédő) termékei, napozószerei jogszerű EU forgalomba hozatalához vegye igénybe szolgáltatásainkat.

» Kérje árajánlatunkat!

Fényvédő / napvédő termékek, napozószerek jogszerű EU forgalomba hozatala