Kozmetikai termék megfeleltetése a 1223/2009/EK rendeletnek – biztonsági értékelés, TID, címkézés, GMP

Kozmetikai termék 2013. július 11-et követően csak akkor hozható forgalomba, ha mindenben megfelel a 1223/2009/EK kozmetikai rendelet előírásainak.


Biztonsági értékelés és jelentés


Kozmetikumok biztonsági értékelése, biztonsági jelentés kiállításaValamennyi már forgalomban lévő és új kozmetikai terméket a 1223/2009/EK előírásai szerinti biztonsági értékelésnek kell alávetni. A rendelet biztonsági értékelésre vonatkozó követelményét azokra a kozmetikai termékekre is alkalmazni kell, amelyeket a 76/768/EGK irányelv alapján korábban már bejelentettek (!).

A kozmetikai termék biztonsági értékelését olyan személy végezheti, aki egyetemi gyógyszerészeti, toxikológiai, orvostudományi vagy ezekkel rokon tudományok terén végzett elméleti és gyakorlati tanulmányok vagy a tagállamok által ezzel egyenértékűnek elismert képzés elvégzését igazoló oklevéllel vagy hivatalos képesítéssel rendelkezik. Részletek: Biztonsági értékelés és  jelentés készítése »


Termékinformációs dokumentáció – TID


Kezmetikumok termékinformációs dokumentációjaFelelős személy kötelezettsége a Termékinformációs dokumentációt (TID) vezetése.

A 1223/2009/EK rendelet Termékinformációs dokumentációra (TID) vonatkozó követelményét azokra a kozmetikai termékekre is alkalmazni kell, amelyeket a 76/768/EGK irányelv alapján korábban már bejelentettek (!).

A felelős személynek a címkén feltüntetett saját címén, elektronikus vagy egyéb formában könnyen hozzáférhetővé kell tennie a termékinformációs dokumentációt azon tagállam illetékes hatósága számára könnyen érthető nyelven, ahol a dokumentációt tárolják. Részletek: Termékinformációs dokumentáció összeállítása »


Címkézési követelmények


felnyitas_utani_eltarthatosA kozmetikai termék CPNP portálon történő bejelentésekor felelős személynek be kell jelentenie a termék eredeti címkézését. (Az „eredeti címkézés” az EU-ban az első forgalomba hozatal szerinti címkézést jelenti.) Ha a szöveg megfelelően olvasható, fényképet kell mellékelni a megfelelő csomagolásról.

A kozmetikai termékek csak akkor forgalmazhatók, ha azok tárolóedényén és csomagolásán letörölhetetlen, könnyen olvasható és jól látható formában szerepelnek a 1223/2009/EK rendeletben szabályozott kötelező címkézési információk. Részletek: Címkézési követelmények »


Kozmetikumok helyes gyártási gyakorlata (GMP) – ISO 22716 szabvány


kozmetikai-GMP-ISO-222716A forgalomba hozott kozmetikai termékek biztonságosságának érvényre juttatása érdekében azokat a helyes gyártási gyakorlatnak megfelelően kell előállítani. Részletek: Kozmetikumok helyes gyártási gyakorlata (GMP) – ISO 22716 szabvány »


Fényvédő (Napvédő) termékek, napozószerek – követelmények


Fényvédő (napvédő) termékek, napozószerek - követelmények

A  fényvédő (napvédő) terméknek, napozószereknek legalább minimális védelmet kell nyújtaniuk mind az UVB és mind az UVA sugárzás ellen.
Minimális védelem követelménye:
– legalább 6-os napvédő faktorú UVB védelem (SPF 6)
– a napvédő faktor 1/3-ának megfelelő UVA védelem
Az UVB és UVA védelemre vonatkozó állítások csak akkor tehetők, ha a védelem egyenlő vagy nagyobb a fent megjelölt szinteknél.

A fényvédő (napvédő) termékre, napozószerekre vonatkozó UVB és UVA védelemre vonatkozó állításokat („állítás” alatt a fényvédő termékek címkézésekor, értékesítésekor és reklámozásakor használt, a fényvédő termék tulajdonságaira vonatkozó megszövegezés, valamint megnevezések, márkanevek, képek és egyéb képi vagy más megjelölések értendők) megfelelő mérésekkel kell alátámasztani, és annak eredményét a termékinformációs dokumentációban és biztonsági értékelésben rögzíteni szükséges.