Kozmetikai termékek bejelentése – CPNP portál használata

A kozmetikai termék bejelentése a CPNP rendszerbe:

A kozmetikai termék uniós bejelentéséhez a felhasználónak – felelős személy (gyártó vagy importőr)/forgalmazó  – felhasználói fiókkal és jelszóval, valamint felhasználói profillal és a CPNP portálhoz megfelelő hozzáférési joggal kell rendelkeznie.

  • Az EU Login rendszer (korábbi nevén ECAS) felhasználói fiókot és jelszót biztosít a felhasználók számára, amelyekkel azok az Európai Bizottság több alkalmazásához is kapcsolódhatnak.
  • A SAnte hozzáférés-engedélyezési rendszer – SAnte Authorisation System SAAS -szervezetet, szerepkört és felhasználói profilt rendel a felhasználóhoz és hozzáférési jogokat biztosít az Európai Bizottság meghatározott alkalmazásaihoz, ebben az esetben a CPNP portálhoz.

A CPNP (Kozmetikai Termékek Bejelentési Portálja) első alkalommal való használata előtt a felhasználónak a következő három lépést kell elvégeznie.

1. lépés EU Login felhasználói fiók és jelszó létrehozása
közvetlen link: https://webgate.ec.europa.eu/cas/eim/external/register.cgi
2. lépés SAAS-on keresztül CPNP portálhoz való hozzáférés kérése
közvetlen link:  https://webgate.ec.europa.eu/saas
3. lépés A CPNP portálhoz való kapcsolódás
közvetlen link: https://webgate.ec.europa.eu/cpnp

1. lépés
EU Login felhasználói fiók és jelszó létrehozása

A kozmetikai termék bejelentéséhez először az Európai Bizottság felhasználóazonosítási rendszerén (korábbi nevén „ECAS”) keresztül kell regisztrálni.  A következő hivatkozásra kattintva léphet be az EU Login portálra, és itt adhatja meg felhasználónevét, vagy másolja be a következő linket a böngészője címsorába: https://webgate.ec.europa.eu/cas/eim/external/register.cgi

CPNP TutorialMegjegyzés: Első alkalommal egy „kalauz” jelenhet meg, mely az EU Login és a SAAS felhasználóazonosítási rendszerek használatát szemlélteti, és bemutatja, hogyan lehet belépni a CPNP portálra. A  gombra kattintva ki lehet hagyni.
Pipálja ki a „Ne mutassa újra” / „Do not show again” jelölőnényzetet a „kalauz” bal alsó sarkában, ha a CPNP portálra történő legközelebbi belépés alkalmával már nem kívánja ezt a felületet látni. Ebben az esetben a „kalauz” csak a CPNP portál „Hasznos linkek” menüponton keresztül tekinthető meg mindaddig, amíg nem törli a cookie-kat.

Kapcsolódás az EU Login Regisztrációs portálhoz – felhasználói fiók/jelszó létrehozása»»»

ECAS felhasználónév megadásaA jobb felső sarokban kiválaszthatja milyen nyelven jelenjen meg az oldal. Adja meg nevét és e-mail címét. A „Fiók létrehozása” gombra kattintva, a rendszer visszaigazolási oldalt jelenít meg, és egyidejűleg az Ön által megadott e-mail címre levelet küld.

 

 

ECAS e-mail - jelszó létrehozásáhozLépjen be az e-mail fiókjába, és az „Európai Bizottság felhasználóazonosítási rendszeré„-től kapott e-mailben kattintson az abban megadott, kék színnel jelölt linkre.

SAAS - Jelszó megadásaA megjelenő oldalon adjon meg egy Ön által választott jelszót. A jelszó nem tartalmazhatja az Ön felhasználónevét, és legalább 10 karakterből kell állnia az oldalon megadottak szerinti összeállításban.

 

2. lépés
SAAS – Szervezet létrehozása / Hozzáférés kérése a CPNP portálhoz

Az alábbi linkre kattintva közvetlenül kapcsolódhat a SAAS portálhoz, vagy másolja be a következő linket a böngészője címsorába: https://webgate.ec.europa.eu/saas

Kapcsolódás a SAAS portálhoz – hozzáférés kérése a CPNP portálhoz/Szervezet létrehozása»»»

SAAS belépésA rendszer automatikusan az EU Login belépési oldalára irányítja a felhasználót. A megjelenő  EU Login belépési oldalon adja meg e-mail címét és jelszavát. Nyomja meg a „Bejelentkezés” gombot. Ekkor a SAAS oldalra kerül átirányításra.

 

Új jelszó igényléseMegjegyzés: az „Elfelejtette a jelszavát?” linkre kattintva szükség esetén új jelszót adhat meg.

 

 

 

SAAS-CPNP hozzáférés kéréseAz SAAS portálra jutva válassza a  Request access/Hozzáférés kérése menüpontot.

 

CPNP alkalmazás kiválasztásaA megjelenő oldalon az „Application” címszó alatt válassza ki a „Cosmetics Product Notificaton Portal/Kozmetikai termékek Bejelentési Portálja” lehetőséget (1.), majd kattintson a „select an organisation” gombra (2.).

 

 

SAAS - szervezet létrehozásaA megjelenő New application Access oldalon kattintson a „Create organisation Szervezet létrehozása” gombra.

 

 

 

SAAS - Szervezete (jogi személy / természetes személy / nanoanyagokért felelős megbízott lehet) adatainak megadásaA Create Organisation oldalon  „Organisation details/Szervezet adatai” űrlapon a „Create a new organisation” bejelölését követően ki kell töltenie az Organisation/Szervezet adatait. (Szervezet alatt értendő: a felelős személy / forgalmazó / nanoanyagokért felelős megbízott (jogi vagy természetes személy, pl. Kft., Rt. Bt.,  egyéni vállalkozó stb.). Jelölje be a „[No parent organisation]”-t, majd a jobb alsó sarokban kattintson a „select an access profile gombra.

Megjegyzés: a „Parent organisation” / „Alszervezet”  alatt nem leányvállalat, kapcsolt vállalkozás vagy kapcsolt társaság értendő. Az alszervezet kategória azt a célt szolgálja, hogy egy adott szervezet nevében egy vele szerződött más cég is be tudjon jelenteni terméket. 
SAAS - Szervezete kijelölése

Abban az esetben, ha már korábban létrehozta szervezetét, és most csak felhasználó profiljának megfelelő hozzáférést szeretne kérni a CPNP portálhoz, írja be a lista jobb felső sarkában lévő „Search/Keresőbe” mezőbe szervezetét vagy annak kezdőbetűit, ezt követően a „Organisations/Szervezetek” listában ily módon megjelenített szervezetét a körbe kattintva jelölje ki. A továbbiakban az alábbi utasítást követve válasszon felhasználói profilt!

SAAS - CPNP felhasználói profil kiválasztásaEzt követően jelölje be a megfelelő felhasználói profilt:
Responsible Person/Felelős személy vagy Distributor /Forgalmazó vagy Delegate/Nanoanyagokért felelős  megbízott.
Amennyiben Ön felelős személy és forgalmazó is egyben, válassza a  Responsible Person/Felelős személy profil-t.
Kattintson a „Type a comment” gombra.

 

SAAS - CPNP hozzáférési kérelem egyeztetés és benyújtás

Megjelenik az összefoglaló oldal. Ha a üzenetet kíván küldeni, itt megteheti, ha nem, hagyja üresen, és kattintson az „elküld” gombra.

Kiléphet a SAAS rendszerből (kattintson a jobb felső sarokban lévő Logout/Kilépés gombra).

 

Ezt követően 2 e-mailt kap.

SAAS II elbírálás elindult visszaigazolás

Az első e-mailben a [SAAS II] értesíti, hogy kérelme elbírálás alatt. Amíg az elbírálás folyamatban van, nem tud a CPNP portálhoz hozzáférni.

A CPNP portálhoz való hozzáférési kérelem elbírálása néhány órát, de maximum 2 munkanapot vesz igénybe. Amint az elbírálás megtörtént

SAAS II CPNP hozzáférési jog megadvaA második e-mail-ben a [SAAS II]  értesíti, hogy a CPNP Portálhoz való hozzáférési kérelmét  elfogadták. Ez általában néhány órát, de maximum 2 munkanapot vesz igénybe.

3. lépés
CPNP portálhoz való csatlakozás

A felhasználói profil jóváhagyását követően az alábbi linkre kattintva közvetlenül kapcsolódhat a CPNP portálhoz, vagy másolja be a következő linket a böngészője címsorába: https://webgate.ec.europa.eu/cpnp

Kapcsolódás a Kozmetikai termékek bejelentési portáljához – belépés a CPNP portálra»»»

A rendszer a CPNP portálra történő bejelentkezéskor automatikusan az EU Login belépési oldalára irányítja a felhasználót. A  megjelenő oldalon adja meg a regisztrált e-mail címét és jelszavát. Sikeres bejelentkezés esetén a rendszer a CPNP portál kezdőlapjára navigálja. A felhasználói profiltól (felelős személy vagy nanoanyagokért felelős megbízott vagy forgalmazó) függően a CPNP portál  kezdőlapja és az azt követő oldalak eltérnek egymástól.

A felhasználói profiltól függően jelenik meg a menüsor a CPNP Portál nyitóoldalán:

„Termékek” menü csak a felelős személy számára látható. A felelős személy itt hozhatja létre a kozmetikai termékekre vonatkozó bejelentéseket.

A „Forgalmazás” menü a felelős személyek és a forgalmazók számára érhető el. Ha Ön forgalmazó, ennek a menünek a segítségével a forgalmazással kapcsolatos bejelentéseket vihet be a rendszerbe. Forgalmazói bejelentés 6 lépésben>>>

A „Kapcsolattartók” menü kizárólag a felelős személyek számára érhető el.

A „Nanoanyagok” menü a nanoanyagok bejelentésére szolgál.

„Nanoanyagokért felelős megbízott” A „nanoanyagokért felelős megbízott” külön a 16. cikk szerinti bejelentésekre korlátozódó profil. A nanoanyagokért felelős megbízott feladata az, hogy a felelős személy kérésére, kizárólag a nem szabályozott nanoanyagok bejelentése céljából adjon meg bizonyos adatokat; a „nanoanyagokért felelős megbízott” a 13. cikk részeként nem jelenthet be termékeket!
A kozmetikai termékekről szóló 1223/2009/EK rendelet 16. cikke előírja, hogy a 13. cikkben előírt bejelentésen kívül a felelős személynek hat hónappal a forgalomba hozatal előtt be kell jelentenie a nanoanyagokat tartalmazó kozmetikai termékeket a Bizottságnak. Eltérő rendelkezés hiányában azonban a 16. cikk rendelkezései nem vonatkoznak a 14. cikkben szabályozott, színezékként, tartósítószerként vagy UV-szűrőként használt nanoanyagokra. A bejelentés elvégzésével a felelős személy megbízhat egy nanoanyagokért felelős megbízottat.

Kozmetikai termékek bejelentése

Milyen információkat kell bejelentenie a felelős személynek (gyártó/importőr)? »

Milyen információkat kell bejelentenie a forgalmazónak? »

Milyen információkat kell bejelentenie a nanoanyagokért felelős megbízottnak? »