Címkézési követelmények

A kozmetikai termékek csak akkor forgalmazhatók, ha azok tárolóedényén és csomagolásán letörölhetetlen, könnyen olvasható és jól látható formában szerepelnek a következő kötelező címkézési információk:

 1. A felelős személy neve vagy bejegyzett cégneve és címe. Importált kozmetikai termékek esetén fel kell tüntetni a származási országot.
 2. A csomagolás idején fennálló névleges tartalom súlyban vagy töltési térfogatban (Kivételek: előrecsomagolt termékek, számos termék amelyeknél a súly vagy térfogat nem releváns, csomagolás, mely 5 g vagy 5 ml-nél kisebb mennyiséget tartalmaz, ingyenes termékminta és egyszer használatos termékek. )
 3. A minőségmegőrzési időt a 30 hónapnál kevesebb minőségmegőrzési idejű készítményeken. HELYESEN: a minőségmegőrzési szimbólumotCímkézési elem - Kozmetikum minőségmegőrzési idő ikonja - 30 hónapnál kevesebb minőségmegőrzésű kozmetikai termék esetén.vagy a „Felhasználható” szót követően hó/év vagy nap/hó/év sorrendben. Esetlegesen különleges tárolási feltételek feltüntetése.
 4. A 30 hónapot meghaladó minőségmegőrzési idejű kozmetikai termékek esetében termékeknél azt a  felnyitástól számított időtartamot kell megjelölni, amely alatt a termék biztonságos és a fogyasztóra nézve káros következmény nélkül használható. A  „Felnyitás utáni felhasználhatóság ideje”Címkézési elem - Felnyitás utáni eltarthatóság - 30 hónapnál nagyobb minőségmegőrzési idő eseténszimbólumot az időtartam követi hónapokban és/vagy években megjelölve, kivéve, ha a felbontás utáni felhasználhatóság időtartama nem releváns: egyszer használatos termékek, nem romló termék vagy nem felbontható termék esetében.
 5. A felhasználásra vonatkozó különleges óvintézkedések feltüntetése.
 6. A gyártási tételszám vagy a kozmetikai termék azonosító száma.
 7. A kozmetikai termék rendeltetése, kivéve, ha az egyértelműen kiderül annak megjelenéséből.
 8. Az összetevők felsorolása „az összetevők glosszáriumában” szereplő közhasználatú nevük alkalmazásával. Ezt az információt elegendő csak a külső csomagoláson kell feltüntetni (ha  van ilyen). A felsorolást az „Ingredients” kifejezés előzi meg (nem fordítandó magyarra). Az összetevők listáját a kozmetikai termékhez való hozzáadás időpontjában mért súlyuk szerinti csökkenő sorrendben kell megadni (1%-nál kisebb koncentrációban jelenlevő anyag esetében a sorrend tetszőleges). Nanoanyag esetében: annak neve után zárójelben a [nano] szócska. Többféle színárnyalat esetén +/- CI nómenklatúra. Az illat- és aromakompozícióra, valamint nyersanyagaikra a „parfum” vagy „aroma” kifejezés utal + allergén komponensek feltüntetése a lista végén.

A címkézési információkat annak a tagállamnak a nyelvén kell feltüntetni, ahol a terméket a végfelhasználó részére forgalmazzák (kivéve: „Ingredients”).

Ha gyakorlati okból a felsorolt információkat a címkén feltüntetni nem lehet, az információt a termékhez mellékelt vagy csatolt tájékoztatón, címkén, szalagon vagy kártyán kell feltüntetni. Erre a címkén vagy a csomagoláson elhelyezett rövid leírással vagy Címkézési elem - A mellékelt vagy csatolt tájékoztatóra való utalásszimbólum elhelyezésével kell utalni.

Szappan, fürdőgolyók vagy egyéb kisméretű termékek esetében, ahol gyakorlati okokból nem megvalósítható, ezeket az információkat az értékesítésre szánt tároló közvetlen közelében található tájékoztatón kell feltüntetni.

A nem előre csomagolt kozmetikai termékek, valamint azon termékek esetében, amelyeket a vevő kérésére a vásárláskor csomagolnak be, vagy azonnali eladásra előre csomagolnak, a „246/2013. (VII. 2.) Korm. rendelet a kozmetikai termékekről” rendelkezik. Ennek értelmében a csomagoláson vagy tárolóedényen letörölhetetlen, könnyen olvasható és jól látható, valamint a 1223/2009/EK rendelet követelményeinek megfelelő formában  fel kell tüntetni a következő címkézési információkat:

 • Felelős személy neve vagy bejegyzett cégneve és címe;
 • Minőségmegőrzési idő;
 • A felhasználásra vonatkozó különleges óvintézkedések;
 • A kozmetikai termék rendeltetése, kivéve, ha az egyértelműen kiderül annak megjelenéséből;
 • Összetevők felsorolása („Ingredients)” szót követően – „az összetevők glosszáriumában” szereplő közhasználatú nevük alkalmazásával.

A fényvédő/napvédő termékek címkézése vonatkozásában különleges követelményeket is figyelembe kell venni.

A kozmetikumokra, melyek aerosol kiszerelésben kerülnek forgalomba, további szabályozást kell alkalmazni.

Szolgáltatásunk: Kozmetikumok címketervének elkészítése az 1223/2009/EK Kozmetikai rendelet követelményének megfelelően.

» Kérje árajánlatunkat!